Stor Gråärt Sproutly Ekologisk 500g
- Beställningsvara Skickas normalt inom 5-10 vardagar
- 30 dagars öppet köp
SPECIFIKATIONER
Artikelnummer | SP-120 |
---|---|
EAN | 7350119200246 |
Varumärke | Sproutly |
Ekologisk stor gråärt från Sverige
Gråärten var en viktig basföda för oss nordbor förr i tiden. Det är en mycket gammal sort som på senare tid har ersatts av förädlade sorter som givit mer skörd till bönderna. Vårt mål är att återinföra denna gamla och näringstäta gråärt i de svenska skafferierna. Gråärten går bra att odla som groddar för att sedan koka eller som vackra ärtskott.
Såhär odlar du med stor gråärt
Gråärten kan odlas både som groddar och skott.
Groddar
Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.
Skott
Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på hushållspapper.
Bladsallad
Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.
Användningsområden
Grodda gråärten i 2-3 dygn och använd den till brödbak eller odla skott på dem och klipp ner skotten i salladen. Gråärten är även väldigt god att grodda och sedan ha i grytor.
Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli