GardenStore bygger en ny e-handel och köp kan därför inte genomföras just nu. Välkommen tillbaka våren 2024!
Grillgaller
Grillgallret är det viktigaste på din grill – det är ju på gallret du grillar din mat. Efter några år av flitigt grillande kan det vara dags att byta ut grillgallret. Vi har ett urval av olika grillgaller av olika material, former och funktioner.
När du väljer grillgaller ska du se till att det leder, bibehåller och transporterar värmen på ett bra sätt.... Visa mer
Grillgallret är det viktigaste på din grill – det är ju på gallret du grillar din mat. Efter några år av flitigt grillande kan det vara dags att byta ut grillgallret. Vi har ett urval av olika grillgaller av olika material, former och funktioner.
När du väljer grillgaller ska du se till att det leder, bibehåller och transporterar värmen på ett bra sätt. Det ska även vara slitstarkt, både när det gäller grillning och rengöring. Grovlek och tyngd är ofta en indikation på kvalitet.
Grillgaller kan vara gjorda av olika material. Vanligast är kromat eller emaljerat stål, rostfritt stål och gjutjärn. Grillgaller av stål är vanligast i budgetmodeller. Emaljerat stål har ofta längre livslängd än kromat stål, vilket är varför emaljerade grillgaller är att föredra. När man överväger att köpa galler av rostfritt stål ska man komma ihåg att begreppet ”rostfritt” är relativt. Under tuffa omständigheter kan de flesta typer av rostfritt stål utveckla rost vilket är varför det är viktigt med noggrann rengöring. Gjutjärn lagrar värme oerhört bra. Detta innebär att gallret bevarar värme och därmed inte kyls ned när man lägger kall mat på gallret. Det är även lättare att få en fin stekyta och saftigt kött. En nackdel med gjutjärn är att det lätt rostar om man inte sköter om det på rätt sätt.
Det finns många olika metoder för att rengöra grillgaller. Här är några av dem:
1. Bränn bort smutsen.
Vänta tills nästa grillning innan du rengör gallret. Vänta tills grillen blivit riktigt varm, lägg på gallret och låt smutsen brännas sönder. Därefter behöver du bara skrapa gallret rent med en stålborste eller alternativt hopknycklat aluminiumfolie.
2. Använd lök
Gnid in en halv lök på gallret när det fortfarande är varmt. På detta sätt löses beläggningar upp och ger en smak av lök nästa gång du grillar.
3. Olja in gallret
Genom att olja in gallret före och efter grillning ser du till att maten kommer att släppa lättare. Dessutom motverkar detta rost. Kom ihåg att inte spruta olja på en varm eller brinnande grill eftersom det kan göra att elden flammar upp.
4. Ta hjälp av dagg
Ett gammalt trick som fungerar för många är att lägga gallret i gräset när det ännu är lite varmt. Låt det därefter ligga kvar under natten. Daggen som bildas löser upp smutsen och gör det lättare att rengöra gallret.
Kom ihåg att vara försiktig så att du inte bränner dig när du rengör ett galler som ännu är varmt.