Stekhällar

Gör som tv-kockarna och införskaffa dig en stekhäll där du kan laga mat åt nära och kära året runt!
Inom vårt utbud av stekhällar finner du allt som du kan tänkas behöva för att tillaga fantastiska måltider utomhus oavsett om du vill steka, koka eller woka.
I stort sett har alla tv-kockar idag en stekhäll som används frekvent och detta beror framförallt på att redskapet ger en oerhörd fri och effektiviserad matlagning som dessutom sker utomhus.
Med kvalitetsstarka märken som bland annat Muurikka och Hällmark har vi något för alla, oavsett om du är nybörjare eller lite mer rutinerad.
Det finns många fördelar med en stekhäll, att grilla är förvisso underbart men kan ändå bli enformigt. Med en stekhäll kan du variera dig via både grillning och stekning, och tack vare storleken på hällarna kan du effektivisera arbetet och tillaga mycket mat till exempelvis gäster vid stora bjudningar.
Viss mat är tacksammare att steka än att grilla, och med en stekhäll har du fördelen av att kunna stå kvar utomhus och njuta av vädret istället för att ställa dig i köket.
Hällen fungerar inte bara som ett redskap för dig i din matlagning, den blir även en samlingsplats och stämningshöjare.
En av många fördelar är att kunna stå under bar himmel i princip året runt och grilla innebär en stor frihetskänsla för många och kan kanske ses som den största fördelen av dem alla. På en bra stekhäll kan du laga mat i minusgrader lika väl som en solig sommareftermiddag och vara mittpunkten i din utemiljö oavsett.
Stekhällar passar de allra flesta och är ett perfekt redskap oavsett om du vill ha den i trädgården, på husvagnscampingen, stranden eller utflykten.
Det finns en hel del olika modeller att välja mellan, exempelvis stekhällar med gasolbrännare. Detta är den vanligaste varianten som passar de allra flesta. Något som är fördelaktigt med gasolbrännare är att du dels slipper allt vad sot heter, och dessutom får man möjlighet att komma igång med matlagningen fortare. Detta för att man fort kan få upp temperaturen i stekhällen, och dessutom är det enkelt att reglera temperaturen med hjälp av reglaget. En annan fördel med dessa är att de ofta säljs som paket och är färdiga att montera ihop. Alla stekhällar är gjorda för utomhusbruk och vi har även stekhällar som passar för uteköket.
Detta brukar ingå i ett färdigt paket: stekhäll med ställning, gasolbrännare, överdrag och stekfett.
Något som sällan ingår är gasoltuber, men dessa hittar du på de flesta bensinmackar och varierar i storlek och pris.
Det finns även stekhällar med ben som är designade för att stå över öppen eld.
Detta är ett smidigt alternativ för de som har en eldstad i trädgården eller för de som uppskattar friluftsliv och matlagning i skog och mark.
Glöm dock inte att släcka elden efter er om ni är ute i naturen och eldar, och att låta stekhällen svalna innan ni packar ihop den.
Du kan även behöva köpa till ett regulatorset som kopplar stekhällen till gasoltuben. Den ska även fungera som en säkerhetsåtgärd då den stoppar gasen från att nå ned till gasoltuben igen. Det är viktigt att man använder ett regulatorset som är godkänt i Sverige och som passar för ändamålet, till exempel är det högst fördelaktigt att använda ett regulatorset från Muurikka tillsammans med en stekhäll från Muurikka.
Det finns också fullständiga konstruktioner som kallas utekök. De innehåller bland annat både stekhäll, gasolbrännare och ställning, och monteringen brukar dessutom vara enkel.
På senare tid har det även börjat dyka upp gasolgrillar med tillhörande stekhällar, och det finns dessutom lösa stekhällar man kan lägga på grillen om man tar sig tiden att mäta lite så allt passar ihop. Stekhäll till grill blir allt mer populärt som komplement till den traditionella grillningen. Stekhällar för grillar är lätta att använda och enkla att rengöra.
Något som är värt att fundera på är hur stor stekhällen ska vara för att passa just dig:
- En vidd på 45-50 centimeter brukar passa bra för för 2-4 personer.
- 55-60 cm fungerar upp till 8 personer samt när man har många olika sorters ingredienser eller tillbehör att hålla reda på.
- 70 cm och uppåt är lämpligt för stora sällskap eller för det verkliga matlagningsproffset.
Även materialet är en viktig aspekt att ta hänsyn till:
- En stekhäll i gjutjärn håller värmen länge och fungerar på alla sorts värmekällor.
- De blir även bara bättre med tiden och är dessutom helt giftfria.
- Gjutjärn kan hålla i flera generationer om man sköter om det rätt.
Rengör hällen efter varje användning genom att koka upp lite vatten, det kommer hjälpa till att lossa eventuella rester som bränt fast. Torka sedan torrt med papper och smörj sedan in hällen med matfett eller stekfett för att förhindra uppkomsten av rost.
Är det tilltänkta syftet dock att ta med stekhällen på utflykter och vandringar rekommenderar vi en häll i rostfritt stål då de väger betydligt mindre och är därför enklare att bära med sig. En annan fördel med rostfria hällar är att de kräver minimalt med underhåll tack vare att de såklart inte rostar.
Förvaringsmässigt är stekhällar ypperliga, de är nämligen lätta att ta isär och tar då lite plats. Gör alltid ditt bästa med att förvara din stekhäll torrt för att undvika rost. Om den inte ska användas under en längre period kan det vara en god idé att torka av den och genomföra en infettning. Torka, hetta upp för att all fukt ska försvinna och smörj in den ordentligt med fett.