En stekhäll är ett måste för utomhusmatlagning, möjligheten att laga mat under bar himmel och få fantastiska resultat har gjort att stekhällar har blivit väldigt populär bland tv-profiler och kockar. Stekhällar kan användas över öppen eld eller med gasolbrännare.
De populära stekhällarna från Muurikka säljs även i kompletta set och kommer i två olika storlekar, Muurikka 58 cm PRO samt Muurikka 78 cm PRO. Dessa innehåller allt du behöver för att komma igång direkt med matlagningen. I paketet finns stekhäll, gasolbrännare, stekfett och överdrag.
Laga mat på din altan, i din trädgård eller ta med stekhällen ut i skogen. Det finns möjlighet att laga mat på många olika vis på en stekhäll. Oavsett om du wokar, kokar eller steker på en stekhäll så märker du snabbt att matlagning med en stekhäll är en fantastisk upplevelse som uppnår lika fantastiska resultat. De flesta stekhällar har något välvd botten vilket är perfekt för grillrätter och wok. Man kan laga allt från förrätter till efterrätter med stekhällar.
Välj en storlek som passar de syften som just du har. Tumregeln för storlekar är följande:
- 35–55 cm = 1–4 personer
- 55–75 cm = 5–8 personer, och/eller för tillagning av flera ingredienser samtidigt
- 75-95 cm = 8-15 personer
- 96+ cm = Fler än 15 personer
Köp till olika tillbehör för alla dina behov gällande stekhällen. Vi har ett urval av bland annat gasolbrännare, överdrag och olika kärl. Om du köper ett s.k. sommarkök får du med sommarköksvagn, gasbrännare, stekhäll och lock. Sommarköken finns även med eldriven stekhäll istället för gasbrännare.
Skötselråd – så håller din stekhäll livet ut
Innan första användningen ska du tvätta stekhällen med varmt vatten – inget diskmedel behövs. Hetta upp den tills den torkat helt. När stekhällen har torkat ska den fettbehandlas med fett eller olja medan den ännu är het. Sprid ut fettet med hjälp av exempelvis en trasa – akta så att du inte bränner dig. Det är viktigt att fettlagret inte blir för tjockt. Upprepa fettbehandlingen tills stekhällen mörknar, åtminstone på mitten.
Rengör din stekhäll efter att du använt den genom att hälla i en skvätt vatten och koka upp detta. Eventuell smuts kommer då att lossna så att du kan skrapa bort det med en spatel eller hushållspapper. Torka pannan och smörj in stekytan med lite matolja för att motverka rost.
Finska Muurikka har för många blivit synonymt med stekhällar. Deras stekhällar är numera inte bara en storfavorit i hushåll i Finland utan även i Sverige. Förutom Muurikka har vi även stekhällar från varumärken som Hällmark.