En stekhäll är ett måste för utomhusmatlagning. Möjligheten att laga mat under bar himmel och få fantastiska resultat har gjort att stekhällen har blivit väldigt populär bland bl.a. tv-kockar.
Stekhällar kan användas över öppen eld eller med gasolbrännare. En del modeller kan även sättas direkt på gallret på en klotgrill. Det finns två material att välja mellan: gjutjärn (t.ex. Stekhäll 50 cm PanGourmet Wildlife)och stål (t.ex. Stekhäll 58 cm Hällmark). En stekhäll i gjutjärn är tyngre och kräver mer underhåll jämfört med en stekhäll i stål. Däremot har en stekhäll i gjutjärn mycket längre livslängd om man sköter den rätt.
Laga mat på din altan, i din trädgård eller ta med stekhällen ut i skogen. Det finns möjlighet att laga mat på många olika vis på en stekhäll. Oavsett om du wokar, kokar eller steker på en stekhäll så märker du snabbt att matlagning med en stekhäll är en fantastisk upplevelse som uppnår lika fantastiska resultat. De flesta stekhällar har något välvd botten vilket är perfekt för grillrätter och wok. Man kan laga allt från förrätter till efterrätter med stekhällar.
Välj en storlek som passar de syften som just du har. Tumregeln för storlekar är följande:
- 45–50 cm = 2–4 personer
- 55–60 cm = 6–8 personer, och/eller för tillagning av flera ingredienser samtidigt
- 70+ cm = större sällskap, eller för mer avancerade utematlagare
Köp till olika tillbehör för alla dina behov gällande stekhällen. Vi har ett urval av bland annat gasolbrännare, överdrag och olika kärl. Köper du ett komplett set (t.ex. Muurikka 78 cm Komplett Set) får du med stekhäll, gasbrännare, stekfett och överdrag. Om du köper ett s.k. sommarkök (t.ex. Sommarkök Muurikka Gas 58 cm) får du med sommarköksvagn, gasbrännare, stekhäll och lock. Sommarköken finns även med elgrill (t.ex. Sommarkök Muurikka El 48 cm) istället för gasbrännare.
Skötselråd – så håller din stekhäll livet ut
Innan första användningen ska du tvätta stekhällen med varmt vatten – inget diskmedel behövs. Hetta upp den tills den torkat helt. När stekhällen har torkat ska den fettbehandlas med fett eller olja medan den ännu är het. Sprid ut fettet med hjälp av exempelvis en trasa – akta så att du inte bränner dig. Det är viktigt att fettlagret inte blir för tjockt. Upprepa fettbehandlingen tills stekhällen mörknar, åtminstone på mitten.
Rengör din stekhäll efter att du använt den genom att hälla i en skvätt vatten och koka upp detta. Eventuell smuts kommer då att lossna så att du kan skrapa bort det med en spatel eller hushållspapper. Torka pannan och smörj in stekytan med lite matolja för att motverka rost.
Finska Muurikka har för många blivit synonymt med stekhällar. Deras stekhällar är numera inte bara en storfavorit i hushåll i Finland utan även i Sverige. Förutom Muurikka har vi även stekhällar från varumärken som Hällmark och PanGourmet.
Läs mer om stekhällar i vår köpguide.